De vroedvrouw kan veel voor jou betekenen in de zwangerschap, dit kan je ook het prenataal luik noemen.

Een vroedvrouw prenataal contacteren

Maar vanaf wanneer kan je dan best een vroedvrouw contacteren? Dat kan al vanaf een positieve zwangerschapstest. Maar je kan ook met al je vragen rond kinderwens terecht bij een vroedvrouw van Lief Leven.

Eerst verscheen er een dun enkel lijntje. Oh nee negatief. Het was al de derde keer dat ik een test deed en iedere keer bleef het 2de streepje uit. Ik legde de test even langs de kant en sprong de douche in. Toen ik helemaal klaar was en het verdriet en de teleurstelling weg gespoeld had, wilde ik de test weg smijten. Maar er bleek iets verandert te zijn, een TWEEDE streepje was lichtjes zichtbaar. Maar klopt dit nu wel, mijn partner had er niet veel hoop in.

Soms is het 2de streepje heel licht en moeilijk interpreteerbaar, een bloedname verteld ons dan meer. Daarin controleren we het HCG of ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Wanneer dit voldoende aanwezig is in je bloed ben je zwanger!

In paniek belde ik naar mijn vroedvrouw, de hoop was duidelijk hoorbaar in mijn stem. Dat maakte me zo kwetsbaar in die periode. Continu tussen hoop en wanhoop geslingerd worden was niet altijd makkelijk. Het deed deugd dat ik dan ook altijd naar haar kon bellen. Ze wenste me voorzichtig proficiat. PROFICIAT een woord waar ik zo lang op gewacht had. Ik kon de volgende dag al langs gaan voor een prenataal consult. De vroedvrouw legde me al even uit dat er dan een bloedname ging gebeuren en ik best nuchter kon zijn.

De eerste bloedname

Dit kan soms verschillen van persoon tot persoon. Indien de urinetest duidelijk positief is, controleren we niet meer standaard het zwangerschapshormoon.

We controleren wel of je immuun bent tegen toxoplasmose en cmv. We controleren je algemeen bloedbeeld en of je antistoffen bezit tegen Rubella. Indien je niet weet wat je bloedgroep is controleren we dit ook in één keer mee.

Mijn bloedgroep die wist ik al, A negatief. De vroedvrouw had me tijdens het preconceptioneel consult al uitgelegd, dat hier zeker extra aandacht aan besteed moest worden.

We kijken of er geen antistoffen in je bloed zijn die het bloed van je kindje zouden kunnen aanvallen. Dit komt het vaakst voor bij de mama’s met een negatieve rhesusfactor.

Daarnaast controleren we nog op de aanwezigheid van Hepatitis B, Syfilis, HIV en controleren we je suiker (nuchter).

FoliumzuurHet prenataal consult in de zwangerschap

Toen we besloten om aan een kindje te beginnen, was ik al eens langs geweest bij de vroedvrouw. Zij gaf me meer uitleg over vitamines. Het was fijn om te weten dat ik zelf mocht beslissen wat ik al dan niet ging bijnemen. Ik besloot om goed op mijn voeding te letten om geen tekorten te ontwikkelen en foliumzuur extra bij in te nemen.

Foliumzuur neem je best al in voordat je effectief zwanger bent. We raden aan om 400µg per dag in te nemen vanaf het moment dat je graag zwanger wilt worden tot het einde van de twaalfde zwangerschapsweek.

Het is moeilijk om voldoende foliumzuur op te nemen uit de voeding. Foliumzuur is heel gevoelig aan warmte en is dus in mindere mate terug te vinden in bereide gerechten.

Foliumzuur is een belangrijk element om neurale buisdefecten tegen te gaan. Denk hierbij aan een open rugje of een hazenlip.

Wat dan ben met andere vitamines?

Indien je gezond en gevarieerd eet, zou dit voldoende moeten zijn. Twijfel je aan je voedingspatroon probeer dit dan in de eerste plaats aan te passen. Niet alleen voor jezelf maar ook later voor je kindje is een gezonde voeding belangrijk. Indien dit toch niet mogelijk is, kan je bijkomende zwangerschapsvitamine innemen.

Zwangerschapsduur berekenen

Buiten een bloedname, gaan we ook kijken hoe lang je nu al effectief zwanger bent en wanneer je ongeveer je kindje kan verwachten.

Dit doen we op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Wij hebben daar een leuk schijfje voor dat het ons wat makkelijker maakt maar in principe is je vermoedelijke bevallingsdatum 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

De vroedvrouw draaide wat aan haar magische schijfje en hetgeen wat ik zelf al in gedachten had was waar. We zouden ons eerste kindje verwachten op 25 december, een kerstkindje. YES, ik ben altijd al een grote fan van kerstmis geweest en om dan net die dag een kindje te krijgen lijkt me fantastisch. Maar al snel werd ik met mijn beide voetjes terug op de grond gezet. Blijkbaar is de kans om op die dag ook effectief te bevallen eerder klein.

Maar vergis je niet, deze datum is de vermoedelijke bevallingsdatum. In principe is je kindje klaar om geboren te worden vanaf 37 weken. Onder de 37 weken spreken we van een prematuur. Je kan uiteraard ook over tijd gaan, dat wilt zeggen dat je baby nog niet veel zin heeft om te komen.

Info, info & info

Informatie is kennis en kennis is KRACHT. Als er iets waar wij als vroedvrouwen voor gekend willen staan is dat we jou de nodige informatie geven! Informatie die neutraal is zodat jullie als mama en papa zelf beslissingen kunnen nemen.

Het eerste prenataal consult duurde best wel lang. Wat een bom aan informatie kwam er op ons af. Toxoplasmose, cmv, vitamines en nog een heleboel andere onderwerpen passeerden de revue. Het moeilijkste moment was voor ons wanneer het over de verschillende screeningmethodes ging. Ik was al wat ouder als de meeste mama’s bij hun eerste kindje en dat baarde me wel wat zorgen. Na een grondige uitleg over de verschillende methodes om dit te onderzoeken, kozen we er voor om te vertrouwen op de NIP test.

 

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen of ben je net te weten gekomen dat je zwanger bent. Dan kan je altijd hier een afspraak plannen voor jouw prenataal consult bij één van de vroedvrouwen van ons team.

Pin It on Pinterest