Water is een essentieel onderdeel van ons lichaam.

We bestaan namelijk voor een groot deel, gewoon uit water!

Het is dan ook belangrijk om zowel tijdens de zwangerschap, arbeid als tijdens de kraamperiode goed te blijven drinken. Ongeveer 1,5-2 liter water per dag.

Water is er niet enkel om te drinken maar je kan er natuurlijk ook in gaan zitten 😉!

In water kan je zitten maar ook puffen, bevallen en genieten na de bevalling

Tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling kan het enorm helend en ontspannend werken op een lichaam in transitie.

Water draagt je lichaam als het ware, je voelt je (meer) gewichtsloos en je kan vlotter bewegen.

Zwemmen is dus een goede sport voor tijdens de zwangerschap, deze mag je gerust blijven uitoefenen tot op het einde van je zwangerschap.

Maar ook tijdens je arbeid en bevalling kan water er voor zorgen dat het dragelijker is. Je kan beter je weeën opvangen en vlotter van positie veranderen. Zo blijft je bekken continu een beetje in beweging en je kan je beter ontspannen.

Hopelijk draagt dit dan ook bij tot een vlottere bevalling! Let wel op je kan enkel in bad zo lang je geen epidurale anesthesie hebt en verder geen risicofactoren zijn.

Je baby kan ook onder water geboren worden. Persoonlijk vind ik de gedachte dat je baby vanuit, de donkere warme baarmoeder in warm water glijdt, waar geluid en licht nog wat gedempt worden, een zachtere manier om ter wereld te komen.

De eerste ademhaling van je baby

Oei maar hoe zit het dan met de eerste ademhaling? Zo lang de navelstreng nog bloed geeft krijgt je kindje nog zuurstof via deze weg. Wanneer de bloedstroom in de navelstreng afneemt (dit kan meerdere minuten duren), stijgt het CO2 gehalte in je baby zijn bloed. . Hierdoor gaat hij getriggerd worden om te ademen. Samen met nog enkele andere processen zorgt dit voor de eerste ademteug!

Ook na de bevalling werkt water helend. Het warme water ontspant niet alleen jou lijf maar ook het lijfje van je baby dat soms geplaagd wordt door krampjes en ongemakken! Een badje is dan alvast een goede tip om eens uit te proberen tijdens een moeilijk momentje.

Een Bademmer?

Wij gebruiken graag een bademmer.

Een bademmer is een speciaal klein badje dat je kindje als het ware omhelst! Zo kan het warme water verzachten, dragen en omhelzen.

Net zoals in de buik

In een bademmer kan je baby een foetushouding aannemen wat hem een veilig en prettig gevoel geeft.

Enkele andere voordelen van een bademmer zijn:

  • Weinig waterverbruik
  • Het water blijft langer op de juiste temperatuur
  • Makkelijk mee te nemen
  • Weegt niet veel eenmaal gevuld

Wij zijn alvast fan en sluiten dan ook standaard onze babymassage af met zo een heerlijk badje.

Pin It on Pinterest