Tandjes en borstvoeding, kan je dat wel combineren? Natuurlijk! De meeste kindjes krijgen tandjes rond een half levensjaar. Sommige kindjes wat later en heel af en toe wordt er een baby’tje geboren met één of enkele tandjes. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om 6 maand exclusief borstvoeding te geven en daarna borstvoeding in combinatie met vast voedsel aan te bieden tot de leeftijd van 2 jaar of meer. Het zou dan ook gek zijn om te stoppen met borstvoeding indien er tandjes zijn. Tandjes en borstvoeding geven dus ook weinig tot geen problemen.

Borstvoeding en tandjes

Het waren enkele helse weken. Mirthe ongeveer 10 maanden oud zit aan tandje nummer 5, dit staat gelijk aan 5 weken moeilijker eten, slapen en meer wenen. Tepels die schraal en gevoelig aanvoelen en een mama die het soms allemaal niet meer goed ziet zitten.  

Hmm tepels die na 10 maanden terug pijnlijk zijn, klinkt niet echt ok? Maar in het geval van tandjes kan dit wel. Het speeksel wordt namelijk zuurder tijdens de tandjesperiode, zeker bij de eerste tandjes. Het zuurder speeksel zorgt er voor dat het tandvlees zachter wordt en dus makkelijker te doorbreken is.

Maar als je kindje van 10 maand oud nog makkelijk rond de 6 tot 10 maal per 24u drinkt heeft dit speeksel ook invloed op je tepels. Autch.

Indien je veel last hebt van je tepels,  kan je deze eventueel beschermen met een zalf op basis van Lanoline. De lanoline legt een beschermd laagje over je tepel en zorgt er voor dat borstvoeding en tandjes net wat aangenamer kan verlopen. Op zich zijn de tandjes zelf geen probleem. Om te drinken aan de borst moet de tong van de baby namelijk over de tanden komen te liggen. Dus als je baby goed aanhapt en actief zuigt en slikt, voel je hier niets van.

Je baby, zijn tandjes en borstvoeding

Tandjes krijgen is dus niet leuk voor de mama maar ook niet voor de baby.

Ik kan me opeens wel beter inbeelden hoe dit voor Mirthe moet zijn. Ook voor haar is dit natuurlijk geen leuke periode. Wel fijn om te weten dat de borst haar hoe dan ook nog troost en verlichting kan bieden.

borstvoeding en tandjes

Borstvoeding geven heeft een pijnstillend effect, dus ook tijdens de tandjes periode mag borstvoeding op vraag verder gezet worden. Daarnaast kan je het tandvlees zachtjes masseren met je vinger en eventueel een gekoelde bijtring aanbieden. Ook borstvoeding ijsjes zijn een ideale manier om de pijn te verzachten.

Tandjes en ontdekken

Maar bij het krijgen van tandjes hoort ook weer een nieuwe ontdekkingsperiode.

Auw, Mirthe kijkt me aan met haar blauwe heldere ogen, ze klemt mijn tepel tussen haar tandjes, het lijkt zelfs alsof er een lachje op haar gezicht speelt.  Dat bijten heeft ze enkele weken meerdere keren op een dag gedaan. Ondanks voldoende melk en een goede aanhap maar ze moest en zou die tandjes uittesten. De alledaagse drukte zorgde er voor dat ze nog meer beet, een rustige omgeving opzoeken hielp al een beetje. Voor de rest ben ik haar kordaat blijven aanspreken, in combinatie met haar van de borst te halen. Toen het na enkele weken met deze aanpak niet beterde, ben ik er beginnen op te letten dat wanneer ik zag dat ze wou bijten, ik snel mijn vinger in haar mondje stak, om snel en pijnloos het vacuüm te verbreken. Uiteindelijk is het op deze manier hier gestopt! Als je kindje bijt tijdens de borstvoeding kan je onderstaande tips toepassen

  • Zorg voor een goede diepe aanhap. Hoe dichter je kindje tegen de borst ligt hoe meer borst ze in haar mondje krijgt. Het is dan moeilijker om te bijten.
  • Zorg voor een prikkelarme omgeving.
  • Als je kindje bijt, haal haar dan even van de borst en leg kordaat uit dat dit toch niet zo leuk is. Als dat niet werkt kan je haar even naast je zetten.
  • Hou je kindje goed in het oog, zie je dat hij of zij wilt gaan bijten, verbreek dan snel het vacuüm met je vinger en laat haar daarna terug correct aanhappen.

Borstvoeding en tandbederf

Maar hoe zit dat nu met die nachtvoedingen en tandbederf? De meningen kunnen soms hoog oplopen over dit onderwerp. In ieder geval, is moedermelk niet schadelijk voor het melkgebit. Voedselresten van andere dingen zijn dat wel. Het is dan ook belangrijk om vanaf het eerste tandje, de tanden 2 maal per dag te poetsen. Dat poetsen doe je best met een aangepaste tandpasta naargelang de leeftijd. Na het poesten van de tandjes ’s avonds bied je dan ook best geen ander voedsel aan dan moedermelk. Het zou toch ook gewoon te gek voor woorden zijn moest moedermelk, hetgeen wat je lichaam zelf aanmaakt, schadelijk zou zijn voor zo iets belangrijks als de tanden van je kindje. Nog een leuk weetje: speeksel zou in staat zijn om bacteriën te bestrijden en zuren te neutraliseren. Daarom wordt er soms gezegd om het aantal eet en drinkmomenten te beperken. Zo kan het speeksel de kans krijgen om zijn werk te doen, ’s Nacht maak je dan weer minder speeksel aan. Kindjes die borstvoeding krijgen drinken heel vaak op vraag en hebben gemiddeld 10 tot 12 voedingen op een dag en nacht. Het ene kindje meer, het andere kindje minder. Maar een kindje dat live borstvoeding krijgt, gaat net meer speeksel produceren en zou zelfs minder door de mond ademen waardoor je ook hier weer een positief effect op tandbederf krijgt.

Mirthe vindt tandjes poetsen heerlijk! Eerst poets ik haar tandjes met een zachte tandenborstel en aangepaste tandpasta daarna mag zij haar helemaal uitleven met de tandenborstel. Heerlijk!

Meer info

Wil je graag meer info over het tanden poetsen? Dan verwijs ik je graag door naar de website van Kind & Gezin. https://www.kindengezin.be/verzorging/tandjes/

Maar wil je graag meer specifieke informatie over borstvoeding en tandbederf? Dan kan je meer informatie terug vinden op de website van La Leche League. Kind en Gezin maakt spijtig genoeg geen onderscheid tussen moedermelk en andere melkdranken. Nochtans maakt dit wel uit!

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/289-tandbederf-welke-invloed-heeft-nachtelijke-borstvo#targetText=Het%20vaak%20voeden%20aan%20de,die%20wel%20tandbederf%20kunnen%20veroorzaken.

Wist je dat wij gespecialiseerd zijn in borstvoeding? Wij vinden het belangrijk om goede en correct info te geven. Daarom hebben wij binnen ons team ook lactatiekundige.

Pin It on Pinterest